Nyt ajattelin kirjottaa yhdestä Helmiin liittyvästä, varmaankin inhottavimmasta jutusta. Eli siis siitä, kun se sai viime kesänä sen jännetupintulehduksen.

 

Eli yhtenä päivänä, kun menin illalla hakemaan Helmiä laitumelta, sillä oli aika paljon haavoja oikeessa takajalassa ja yks haava hännäntyvessä. Muut haavat oli ihan pieniä, mutta yks, melkein niveleen ulottuva haava kintereessä, oli tosi inhottavan näkönen. Laitettiin koko jalka hauteeseen yöks, ja toivottiin, ettei mitään pahempaa oo satuunut. Haavat oli varmaankin Helmin ex tarhakaverin, Emilyn tekemiä.

Seuraavana aamuna menin kattomaan Helmiä. Se laidunsi tyytyväisen näkösenä yksin, jalka paketissa. Tilanne näytti vielä siinä vaiheessa ihan hyvältä, ja jatkettiin haavojen hoitamista samalla tavalla (hautoen ja puhdistaen) muutaman päivän ajan. 

Kun haavat oli alkaneet vähän umpeutua, kokeiltiin ridata vähän käyntiä ja ravia. Helmi oli pikkusen epäpuhdas, joten soitettiin klinikalle. 

Klinikalla Helmin jalka ultrattiin ja röntgenkuvattiin, ja mitään varsinaista ei löytynyt. Diagnoosi oli loppujen lopuks ihonalasta nestettä kintereessä, hoitona metacamia ja kävelyä 1 vko:n ajan. 

Sen viikon ajan Helmi liikku ihan hyvin, mutta sen jälkeen kun Metacam- kuuri loppu, se alko ontua niin paljon, ettei se laittanut toiselle jalalle ollenkaan. Sitten taas soitto klinikalle. Saatiin aika muutaman päivän päähän, ja se, kuinka paljon Helmi ontu, vaihteli päivän mukaan. 

Klinikalla saatiin tällä kertaa diagnoosiks, että paha jännetupin tulehdus ja pitää lähtee hyvinkäälle leikattavaks. Oltiin hyvinkäällä samana iltana  ja Helmi sai vielä matkalla kopissa sen koppikaverin Nallen, ja myöskin ittensä puolesta 2 vekkiä kaulaan.Sit mut kyydittiin kotiin, ja Helmi jäi klinikalle. 

Se tulehdus ei meinannu parantua millään, ja just, kun Helmi meinas päästä kotiin niin tulehdusarvot nousi. Sit jäätiin taas klinikalle, jossa loppujen lopuks oltiin 8 yötä. Helmi melkein jouduttiin lopettamaan, kun se ei meinannu parantua. Sit lopulta päästiin kuiteskin kotiin. 

Kotona Helmi alko parantua nopeemmin. kun antibioottikuuri loppu, se tuli vähän kipeemmäks, mutta se olikin vaan sitä kun se jalka on muutenkin joinakin päivinä kipeempi. helmiä piti kävelyttää 2 x 15 min/päivä, ja siltä piti mitata lämpö 2 x päivä. 

Sit Helmi kävi klinikalla siis vielä kerran sen jälkeen, kun antibiootti loppu, kun se alko ontua. Sieltä ppästiin onneks heti pois, ja kuultiin että enää viikko karsinalepoo ja sit vaan tarhaan ja kävelyä ratsain. Sen jälkeen Helmi kuntoutu ihan normaalisti, ja päästiin luultua nopeemmin takas täyspainotteiseen liikuntaan.

WP_20160626_09_33_59_Pro.jpg

Ekassa kuvassa Helmin haude kun sillä oli imppari.

 

 

WP_20160717_10_31_56_Pro.jpg

Sillon kun Helmi alko ontua niin paljon että se hyppi yhdellä jalalla.

 

 

WP_20160722_15_00_46_Pro.jpgWP_20160722_15_00_40_Pro.jpg

Helmi tokaa kertaa klinikalla.

 

WP_20160721_14_03_01_Pro.jpg

Ennen kun lähdettiin tokaa kertaa klinikalle.

 

 

WP_20160804_11_12_46_Pro.jpg

Kotona taas.

 

 

WP_20160821_12_25_54_Pro.jpg

Ekoja kertoja tarhassa.